Laatste nieuws!

Bezoek Kenia

REISVERSLAG LIBERI/ LEARN / LIBA JAN-FEB 2017

 

Samen met Liberi Foundation hebben wij onder andere een bezoek gebracht aan ons project: Makonjemare Primary School in Vitengeni.

Aan dit bezoek ging de kennismaking tussen Liberi en onze partnerorganisatie LIBA (Jacque Jumbe - Kahura) vooraf. Ook maakten zij kennis met de board van LIBA.

We hebben ter voorbereiding van het bezoek aan de Makonjemare school in Kilifi een gesprek gevoerd met de County Education Board en met Prof. Katana van de Pwani Universiteit in Kilifi. Fijn dat Jacque deel uitmaakt van deze board en haar lobbywerk voor beter onderwijs kan vormgeven.
In dit gesprek kwam naar voren hoe het Keniaanse onderwijssysteem werkt en met welk budget zij moeten rondkomen. 
Zit je goed? Feit: in Nederland is er per basisschoolleerling een budget beschikbaar van € 6.500,00. (excl. beschikbare extra €€)
In Kenia is dit € 12,00. Tja... 

Makonjemare bezoeken is altijd een zeer indrukwekkende gebeurtenis. Leerlingen, leraren, ouders en andere belangstellenden uit de community waren aanwezig om ons welkom te heten. Er werd gezongen, gedanst, een toneelstukje opgevoerd en veel gelachen. Dat is op zich al heel bijzonder, want als je goed naar de omstandigheden kijkt valt er eigenlijk niet zo veel te lachen. Er is geen drinkwater, alleen een hele smerige poel -waar de koeien ook gebruik van maken- om water te halen. Dit water wordt gebruikt als drinkwater en om het eten te koken. Onvoorstelbaar. De kinderen en hun ouders hebben honger, want er is veel te weinig eten. Dat dit ten koste gaat van de leerprestaties mag duidelijk zijn. Het was daarom goed om te zien dat de kinderen -bij wijze van pilot- gedurende 4 maanden een voedzame maaltijd voorgeschoteld krijgen. Dank aan Carl Siegert. 

Waar ook niet om valt te lachen is de staat van de school. Dankzij onze schooluniformen-actie, het pilot foodprogram, het boekenprogramma, kortom alle belangstelling die deze school van ons krijgt, groeit het leerlingen-aantal gestaag en is er een groot tekort aan klaslokalen. Het goede nieuws is dat er nu twee lokalen (steen) gebouwd zijn, het grootste gedeelte is echter van leem.

 

Enfin, voor ons was het glashelder: hier moet veilig en dus schoon drinkwater naar toe! Op ca.2 km afstand ligt het water-verdeelstation. Vanaf dat punt is het eventueel mogelijk om een waterleiding aan te sluiten op de school. Er kunnen dan 3 taps gemaakt worden op het terrein van de school. De community kan hier uiteindelijk ook van profiteren, want opeens ligt er dus een waterleiding dichtbij hun 'compound' en kan er een tap worden aangesloten. De bedoeling is dat LIBA dit op zeer korte termijn verder gaat onderzoeken: wat zijn de mogelijkheden, wat is de inbreng van de community c.q. de ouders, wat zijn de kosten, hoe groot moet de betonnen opslagtank worden, etc. Dit wordt dus vervolgd.
Het fantastische nieuws is dat Liberi Foundation ons project wil steunen en de financiering op zich wil nemen van dit project. 

Naast Makonjemare hebben we ook Bofa Primary School in Kilifi bezocht. Het is een feest om te zien hoe deze school het doet, hoe de kinderen onderwijs krijgen, hoe de school gegroeid is. Mooie ruime lokalen, een bibliotheek, ruimte voor de staf, een aparte nursery-school, voldoende sanitaire voorzieningen, een hek eromheen én een waterpomp. Zo willen we het uiteindelijk ook voor Makonjemare.

 

Mocht je na het lezen van dit reisverslag mee willen helpen, dan kan dit natuurlijk door een bedrag te doneren. Dat kan online via onze doneren-pagina.

 

Dit filmpje is gemaakt op de kleuterschool van Bofa Primary.