Laatste nieuws!

Geen leuk onderwerp...

14 februari 2021

Zo nu en dan hebben we te maken met minder leuke onderwerpen waar wij als stichting mee te maken kunnen krijgen. Een van die onderwerpen is het woord: corruptie.

Wij gaan niet beweren dat er nooit iets fout gaat in ons projectland Kenia, maar gelukkig hebben wij tot op heden niet te maken met corruptie. We zijn en blijven hier echter wel heel erg alert op. 

 

Onlangs is de CORRUPTION PERCEPTIONS INDEX 2020 van Transparancy International verschenen. Deze organisatie beoordeelt de positie van alle landen ter wereld, afgemeten aan de mate van corruptie. Landen die in de top 10 staan zijn dus nagenoeg vrij van corruptie (ook al komt het daar ook best wel eens voor!) en landen die in de onderste regionen verkeren zijn dus ronduit corrupt te noemen. Interessant is, dat een land als Luxemburg bijvoorbeeld in de top 10 staat, maar wel in een financieel miljarden fondsen-schandaal is verwikkeld... 

In deze link kun je het hele rapport lezen. Een aanrader!

 

De hamvraag is en blijft echter: moet je, omdat een land door een corrupte overheid bestuurd wordt, de bevolking die om hulp schreeuwt, dan maar links laten liggen? Moeten de kinderen dan maar niet naar school of doodziek worden van de honger? Wij vinden van niet. Onschuldige mensen kunnen er niets aan doen. Zij zijn hooguit onderdeel van een systeem dat zij niet kunnen veranderen. Maar wij zijn en blijven altijd wel heel erg alert. Wij kijken onder andere naar hoe de gelden besteed zijn, controleren de rekeningen, houden hoog frequent contact met onze partnerorganisatie en de mensen met wie zij samenwerken en gaan niet overstag als er buitengewone aanbiedingen gedaan worden om 'te helpen'. Wij vinden het zeer belangrijk dat onze donateurs ons kunnen vertrouwen en uitleg krijgen over wat wij doen en hoe wij zaken aanpakken. Wij hebben daartoe een integriteitsplan opgesteld en houden vinger aan de pols. Altijd.