Laatste nieuws!

Masterwatt doneert voor voedselprogramma

20 januari 2020

Vandaag ontvingen wij het mooie nieuws dat Masterwatt uit Barendrecht onze foundation gaat steunen met een mooie donatie van € 1.500.

Wij gaan dit geld besteden aan ons voedselprogramma en gebruiken ook een deel om de kinderen een ontwormingskuur te kunnen geven.

Zo'n kuur wordt gegeven op de dag dat het voedselprogramma ook draait.

 

Ons food program is nog steeds broodnodig. Echt. Uiteraard zijn we samen met onze lokale partnerorganisatie LIBA hard bezig om de school zelf voorzienend te krijgen. Dat doen we onder andere door te investeren in de school- moestuin. De eerste positieve berichten hebben ons inmiddels bereikt! De uitlopers van de Moringabomen (ook wel 'Wonderboom" genoemd) zijn voor het eerst geoogst en hebben ervoor gezorgd dat de leerlingen de gekookte Moringa (een soort spinazie) konden eten samen met Ugali*.

De bladeren van de Moringa boom zijn rijk aan onder andere bètacaroteen, vitamine C, proteïne, ijzer en kalium. De bladeren kunnen worden gekookt als spinazie, of gedroogd en vermalen worden toegevoegd aan maaltijden. Vanwege de sterke voedingswaarde van de boom, wordt Moringa oleifera op steeds grotere schaal ingezet voor de bestrijding van ondervoeding in ontwikkelingslanden.

 

*Ugali is gekookt maismeel wat tot een dikke substantie wordt gekookt en met de hand tot balletjes wordt gedraaid en wordt vermengd met de groenten. Deze Ugali moet echter wel gekocht worden, net als rijst.

 

 

  De hoeveel vitaminen in Moringa is ontzagwekkend!

 

 

Dankzij bedrijven als Masterwatt zijn wij op de goede weg met de voedselvoorziening op de Makonjemare Primary School in Vitengeni. De school kent ruim 270 leerlingen (het aantal wisselt nogal eens). De kook-moeders kunnen hun werk nu doen vanuit een professionele keuken, met echte traditionele houtgestookte kooktoestellen, Jiko's genaamd. Ze hoeven niet langer de rookgassen in te ademen, want die worden professioneel afgevoerd. 

 

Onze voorzitter reist volgende maand met 8 donateurs naar het project om de nieuwe school én de keuken officieel te openen. We zullen uiteraard uitgebreid verslag doen van hoe het voedselprogramma draait.

 

Asanta sana Masterwatt!