Laatste nieuws!

Mbwana Primary School

01 oktober 2021

Vandaag heeft onze voorzitter samen met onze lokale partner de Mbwana Primary School bezocht. Vrijblijvend, en met als doel om te onderzoeken óf en hoe wij deze school zouden kunnen helpen. Een soort van vooronderzoek. Dit hebben wij ook op deze manier gecommuniceerd met de school.
We hebben kennisgemaakt met een aantal leraren en uiteraard met de headteacher. Alleen ons bezoek bracht al enorm veel teweeg, want we hadden mooie sportshirtjes en voetballen bij ons.
Deze afgelegen school in Ganze consticuency (Kilifi regio) ligt zo'n 20km rijden vanaf Mattanomane, een klein plaatsje in Kilfi County. De school telt ca. 700 leerlingen in de leeftijd van 4 t/m 19 jaar.

Gebouwen van steen

Er is door de overheid een gebouwtje met 2 klaslokalen gebouwd en er zijn een aantal toiletten. Dit gebouwtje is in gebruik voor de kleuters Pp1 (Pre Primary One) and Pp2 (Pre Primary two). Een ander gebouwtje zou de staffroom voor de leraren en de headteacher moeten zijn, maar is nu eveneens in gebruik als klaslokaal. De leraren zitten in een lemen gebouwtje, zonder voorzieningen.

 

 PP1 en PP2 met aansluitend de lemen constructie.

 

Bouwen door ouders
Daarnaast zijn ouders gestart met het bouwen van klaslokalen, maar er is geen geld om dit af te maken. Er zijn ook nogal wat 'temporary constructions' gebouwd, de traditionele lemen hutten, die dienen als klaslokaal. Sommige lokalen hebben geen meubilair. Kinderen zitten op een steen op de grond. De grootste klas telt > 100 leerlingen en heeft 1 leraar. Het is niet voor te stellen hoe deze leraren en de leerlingen kunnen en moeten voldoen aan het curriculum wat door de overheid is opgesteld. Maar toch is het zo...

 

 

Afwachten

We zijn in afwachting van de begroting/offerte van de aannemer zodat we in onze bestuursvergadering een besluit kunnen nemen of en hoe we dit willen gaan aanpakken. Wordt vervolgd dus...