Schooluniformen

Schooluniformen

In Kenia is het dragen van een schooluniform verplicht. Geen uniform hebben betekent soms dat het kind naar huis wordt gestuurd met de mededeling dat ouders eerst voor een uniform moeten zorgen. Maar dat geld is er heel vaak niet. 

Schooluniformen

Hoe bij ons de meningen hier ook over verschillen, één ding staat vast: de kinderen voelen zich door het dragen van een uniform met elkaar verbonden en zijn hierdoor gelijk aan elkaar. Er is geen onderscheid.


De leerlingen die wij helpen zijn zonder uitzondering van straatarme afkomst. Ouders kunnen zo'n verplicht gesteld uniform helemaal niet betalen. Wij zien zelfs maar al te vaak dat het schooluniform hun enige draagbare kledingstuk is. De uniformen slijten hierdoor erg snel.

 'No more week of shame. Per!od'
Voor meisjes ligt het probleem soms nog iets anders. Want, maar al te vaak missen meisjes schooldagen doordat zij tijdens hun menstruatie geen hygiënische maatregelen kunnen treffen. Zij behelpen zich in die dagen met oude lappen of wat er ook maar voor handen is. Omdat dit hen onvoldoende bescherming biedt, durven de meisjes niet naar school te gaan. Zij missen daardoor soms wel 3-5 dagen onderwijs per maand.

Door het lopende project 'No more week of shame. Per!od' samen te voegen met de verstrekking van schooluniformen krijgen de meisjes net zoveel kansen als jongens! Ze krijgen een setje wasbaar maandverband en onderbroeken, zodat zij gewoon naar school kunnen blijven gaan. Door dit project is ongesteld zijn 'niet langer een week van schaamte' maar wordt juist het zelfvertrouwen en de kans op gelijkwaardig onderwijs van de meisjes vergroot.

 

Voor gemiddeld slechts € 12,50 kunnen wij een uniform voor een kind laten maken, inclusief de extra's voor de meisjes. Daar profiteert de locale economie van, want wij laten uiteraard alles ter plaatse maken.
Voor € 25 kunnen wij er ook nog een paar schoenen bij doen en hoeft het kind niet langer blootsvoets naar school.

 

Wil je voor dit project doneren? Maak dan een bedrag over o.v.v. uniformen.