Laatste nieuws!

Reisverslag

21 tot en met 30 oktober 2014

Eerder dan verwacht ben ik weer naar Kilifi gereisd. Ditmaal om schoolspullen te brengen, samen met vrijwilliger Marieke de Vries, en natuurlijk om onze projecten te bezoeken. Te beginnen met een bezoek aan BOFA primary school. Wat was iedereen blij om ons te zien! De school groeit. Zowel in aantallen leerlingen, maar ook fysiek. Er worden nu – betaald door de overheid – 2 extra lokalen voor de allerkleinsten gebouwd.
Wat direct opvalt is dat de kinderen bijna apathisch zijn van de honger. ’s Ochtends eerst kilometers op blote voeten naar school lopen zónder ontbijt is al bijna niet voor te stellen, maar dat je dan ook nog op school moet presteren, geen pauze-hapje hebt, en zelfs geen lunch, is niet te bevatten. Toch is het zo…
Sommige kinderen hebben een lunchpakketje bij zich, wat bestaat uit een stukje fruit en een droog broodje of iets dergelijks. Er zijn ook kinderen die in de ‘lunch’ -pauze naar huis gaan om daarna niet meer terug te komen naar school. Daar is simpelweg geen energie meer voor. ’s Avonds krijgen de meeste kinderen te eten. Maar dan nog is het geen goede uitgebalanceerde voeding. Een foodprogram zou zo ontzettend welkom zijn op ‘onze’ school… Maar dat is niet iets eenmaligs. Dat betekent een jaarlijks substantieel bedrag beschikbaar stellen om dit te verwezenlijken.
Een rekensommetje laat zien dat een kleine 400 leerlingen van een lunch voorzien neerkomt op minimaal € 10.000 jaarlijks. Zie voor meer informatie over dit onderwerp eventueel ook www.WFP.org

De voedingsproblematiek daargelaten, gaat het verder heel erg goed op onze school. Kinderen zijn trots om op deze school te zitten, iedereen heeft een uniform en de nieuwe kinderen krijgen er alsnog een. De leraren krijgen regelmatig bij- en nascholing van onze partnerorganisatie LIBA. Ook de introductie van het W.I.S.H.-programma is een hele goede ontwikkeling: buiten schooltijd en in de vakantie is er ‘opvang’, huiswerkbegeleiding, aandacht voor sport en spel, en social studies. In deze context betekenen social studies o.a. “hoe ga je met elkaar om, hoe groet je mensen, hoe stel je je voor, hoe kom je voor jezelf op, hoe ga je om met je directe leefomgeving, wat doe je met afval, wat is hygiene, etc.”
Marieke en ik hadden het voorrecht om op schoolreisje te gaan met 39 leerlingen die deelnemen aan het W.I.S.H. De meesten zaten voor het eerst in een echte bus. We bezochten de GEDI Ruins in Malindi, het slangenhuis, kregen een muffin, we brachten een bezoek aan de nieuwe luchthaven waar ze een blik achter de schermen kregen. Nou ja, meer dan een blik: er kwam een complete rondleiding, ze mochten door de beveiliging, op de landingsbaan van dichtbij vliegtuigen bekijken en aanraken, het weerstation bezoeken. Wat een ervaring! Daarna een droog bolletje eten op het prachtige strand van Malindi. Met een flesje limonade.


Een feest
Ook hebben we natuurlijk Makonjemare bezocht. Bijna niet voor te stellen, maar deze school is nog armer dan BOFA. Gelegen op een dikke 2 uur rijden landinwaarts tref je dit ‘vergeten’ schooltje aan. Maar wij vergeten ze niet. Alle 270 kinderen hebben inmiddels een schooluniform, en er zijn schoolbankjes.
Wij brachten sport- en spelmateriaal mee, en kleding. Een van de leraren krijgt op onze kosten een opleiding (na- en bijscholing) aangeboden. En wat hier, net als op BOFA, heel hard nodig is, zijn schoolboeken. Lesboeken, zodat kinderen de onderwezen stof goed in zich op kunnen nemen. En schriften en pennen. En een fatsoenlijke afsluitbare kast om alles in op te bergen.
Wat hier opviel was dat er heel veel kinderen last hadden van ringwormen. Te herkennen aan (letterlijk) een ring boven op het hoofd. Wij hebben toegezegd dat er een medisch team een dag naar deze school komt om alle kinderen te ontwormen en te behandelen. Inmiddels heeft LIBA dit al in werking gesteld. Volgende week begint de grote vakantie, dus het is een van de eerste acties in het nieuwe schooljaar.


Meer indrukken
Van Kicker Kindermode uit Balk hadden we weer zomerkleding meegekregen. Geweldig, wat waren de ouders hier blij mee. Een moeder met een babytje van een paar weken oud kreeg katoenen mutsjes voor haar kindje. Dus de dikke gebreide ijsmuts kon eindelijk af. Pff. Het is altijd weer ontroerend om te zien hoe blij de moeders zijn met kleding voor hun kinderen.
Ook hebben we 2 highschool-leerlingen bezocht die op onze kosten een opleiding kunnen doen. Deze twee jongens willen allebei accountant worden. Ze zijn heel ambitieus en vastberaden over hun keuze.
Overigens is er op deze highschool een foodprogram, maar daar betalen ouders per jaar een behoorlijk bedrag voor. En als je dat niet hebt… Highschool is bovendien niet gratis. Ouders moeten zelf het schoolgeld ophoesten. Dat is de reden waarom de meeste kinderen geen verdere scholing krijgen na de basisschool.


Genoeg te doen dus!
Schoolboeken is nu prioriteit nummer 1. Het W.I.S.H.-programma op z’n minst veiligstellen voor de aankomende jaren en liever nog: uitbreiden, zodat nog meer kinderen in de gelegenheid worden gesteld om zich ook na school op een verantwoorde wijze te kunnen ontwikkelen, is prio 2.
Onze partnerorganisatie LIBA helpen om de professionaliteit te behouden en te vergroten is beslist een derde. En zo zouden we nog even kunnen doorgaan. 
Bottom-line, again, it’s all about money.