Laatste nieuws!

Stand van zaken

20 mei 2020

Vandaag een jaar geleden vond in restaurant Vis & Meer een geweldige benefietavond plaats. Een memorabele avond, met heel veel plezier, spontane acties, subliem eten en een allesovertreffende opbrengst! Wij kijken daar met ontzettend veel genoegen en oprechte dankbaarheid op terug. We zijn nu een jaar verder en er is ongelooflijk veel gebeurd de afgelopen tijd. De nieuw gebouwde school is mede dankzij jouw hulp een échte schitterende school geworden. Dat proces is achter de rug, en op wat kleinigheden na is het een zeer geslaagd project te noemen. In februari hebben we met 8 ambassadeurs het project nog bezocht.

 

EN TOEN KWAM COVID-19

De hele wereld stond en staat op zijn kop. Er is veel angst, onrust en vooral onzekerheid over hoe het leven zich zou gaan ontwikkelen. In Nederland komen wij langzamerhand uit onze 'intelligente lockdown'. In Kenia zijn de scholen ook gesloten, en daar gelden ongeveer dezelfde regels als hier.

 

HET VERSCHIL

In vergelijking met Nederland is in Kenia de lockdown maatregel afgekondigd met een verplichting tot het dragen van mondkapjes, een verbod op samenscholing, en heeft de overheid geen middelen om alle mensen die dagelijks 'husselen' om hun maaltijd voor die dag bij elkaar te werken (als dagloner) financieel te ondersteunen. Totaal anders dan hier waar we met honderden miljarden euro's heel veel mensen op de been houden. Er is daar nagenoeg geen overheidssteun. En wat er wel is, daar wordt om gevochten. Letterlijk.

 

HONGER

Mensen gaan daar niet dood aan Covid-19 maar gaan dood van de honger. Deze ramp treft ook een zeer groot deel van onze leerlingen. Ze hebben honger, ouders hebben geen werk meer, ze hebben geen geld voor de verplichte mondkapjes, etc. De opbrengst van de Moringa uit de schooltuin wordt verdeeld, een hele grote partij is gedroogd en wordt als poeder verstrekt. Aangelengd met water krijgen de kinderen dan nog een beetje vitamines naar binnen.

 

SALOMÉ

LIBA (onze partnerorganisatie) berichtte ons het volgende toen zij een huisbezoek afgelegd had bij een van onze leerlingen:
"The whole family had protruding stomachs including the mum. All the children had very thin, reddish or brownish hair. Salome's (11 years) weight had reduced from 19.6 to 17.2 kgs. The mum looked much smaller so I was sure her weight was not ok too. They have not planted maize as they usually do. Partial farm was done, now they have just planted while most farms had maize ranging from half mtr to one mtr. meaning there is a delay on their part. Mama Salome attributed this to the time she was sick. She narrates how VERY sick she was and could not work on the farm...this means they will not have even small harvest of maize."

 

Salomé in feb 2020 tijdens ons bezoek aan de Makonjemare school.

 

WAT TE DOEN?

Salomé is zo'n beetje het boegbeeld geworden van de Learn! Foundation en daarom is het zo verdrietig om te lezen dat het niet goed gaat. Dit meisje heeft al zoveel moeten overwinnen en is chronisch ziek. Ze was weer op de goede weg na TBC overwonnen te hebben en medicijnen te krijgen voor andere chronische aandoeningen. Maar honger en ondervoeding is allesverwoestend... Er zijn heel veel Salomé's op onze Makonjemare school. En zij kunnen niet zonder hulp van buitenaf. Dus als je iets kunt missen om de nood van onze Salomé's iets te verzachten dan zou dat zó fijn zijn.

 

As we speak zijn we aan het onderzoeken en organiseren hoe we een en ander kunnen uitvoeren en hoe we het programma wat wij voorstaan eventueel in samenwerking met Wilde Ganzen kunnen vormgeven. En dat zou heel erg fijn zijn, want Wilde Ganzen geeft 100% premie op de kosten van het hulpprogramma. Nadere berichtgeving hierover verwachten wij in de 1e week van juni te ontvangen. Dus dit wordt vervolgd...


Sowieso wordt je bijdrage gebruikt voor het voedselprogramma, zodat we gesteld staan als de school weer open gaat en we misschien zelfs iets meer kunnen doen dan de gebruikelijke 3 maaltijden per week. En als de samenwerking met Wilde Ganzen een feit is berichten wij daarover en zullen we het volledige programma met je delen.

Maar nu eerst:

 

Push that button!!