Laatste nieuws!

Vastenactie Eigen Doel terugkoppeling

11 oktober 2021

Vandaag waren wij te gast bij de jaarvergadering van Sint Michaël, onderdeel van de Christoffelparochie in Zuidwest-Friesland. De Christoffelparochie heeft ons in de Vastentijd 2021 enorm gesteund met ons project "Schooltuin Makonjemare School". Onze voorzitter Ingrid Vink, deed aan de hand van foto's van haar laatste bezoek aan Kenia (van 21 september tot 04 oktober) verslag van de stand van zaken in dit project. 

Schooltuin - oogsten
De oogst was in de periode dec t/m mrt nog overvloedig en leverde voldoende mais op voor zeker drie á vier maanden voedsel voor de ca. 300 leerlingen. Helaas is de recente oogst compleet mislukt.  Oorzaak: droogte. Enorme droogte. Er is geen druppel regen gevallen het laatste half jaar. En dat bij een temperatuur van rond de 35*C... Zelfs het tapwater is op rantsoen. Slechts twee keer per week gaat de kraan open. En dat is natuurlijk onvoldoende om de voorraadtanks te vullen. Er zijn al heel veel koeien gestorven door deze enorme droogte.

 

 Kenia televisie

De tuinman heeft alles op alles gezet om te redden wat er te redden viel, maar dat is bij lange na niet genoeg om de kinderen van een lunch te kunnen voorzien. Ons voedselprogramma blijft dus nog steeds BROODNODIG!

Goed nieuws

Maar er is gelukkig ook goed nieuws te melden over dit fantastische project. Er zijn kippen en geiten aangeschaft. Er is een mooi geitenverblijf gebouwd waar de geiten 's avonds verblijven. Er zijn bijenkorven geplaatst en het wachten is op de bijenvolken. Die kunnen pas komen als er voldoende insecten minnende planten en bloemen kunnen worden geplant. Dan is er straks honing te oogsten.

 

 

Er zijn honderden Moringabomen aangeplant die nu als stokjes in de grond wachten op de eerste druppels regen, maar er is ons verzekerd dat deze jonge bomen absoluut niet dood zijn. Zodra de regen valt zullen ze ontspruiten en groeien als kool. Over kool gesproken: dat is wat er gered kon worden door de tuinman. 
De schoolkinderen leren enorm veel van het project en werken mee om de tuin tot een succes te maken. Het wachten is nu op de regen. Veel regen!

 

Asante sana - dankjewel Vastenactie Nederland, Christoffelparochie Zuidwest-Friesland. Dank voor jullie gastvrijheid om verslag te kunnen doen van dit mooie project.
Wij hopen het aankomende jaar wederom een beroep op jullie te mogen doen, zodat wij onze samenwerking kunnen blijven vormgeven. Want er gaat niets boven een vertrouwde samenwerking met zeer betrokken mensen!