Laatste nieuws!

Wilde Ganzen Coronafonds

4 juni 2020

Afgelopen vrijdag hebben wij samen met onze partnerorganisatie Lifting the Barriers in Kenia een projectvoorstel ingediend bij het speciaal in het leven geroepen Coronafonds van de Wilde Ganzen. Zoals je weet hebben wij samen met hen de Makonjemare school gerealiseerd. Zij financierden voor 1/3 en Learn! Foundation heeft met hulp van honderden donateurs 2/3 van het benodigde bedrag aan fondsen geworven.


Het Corona fonds van Wilde Ganzen geeft -na goedkeuring van ons voorstel- tijdelijk 100% premie bovenop het in te zamelen geld van de Learn! Foundation. Ons plan komt afgerond in euro's neer op € 19.000. Dit betekent concreet dat wij € 9.500 moeten inleggen, de andere helft wordt dan gefinancierd door Wilde Ganzen. Van die € 9.500 kunnen wij € 2.500 uit eigen middelen (reeds ontvangen donaties) inleggen.

Dus: Er resteert nog € 7.000 om aan donaties te ontvangen.

 

DOE JE MEE? DOE JE MEE? DOE JE MEE? DOE JE MEE? DOE JE MEE? DOE JE MEE? DOE JE MEE? DOE JE MEE? 

 

 

Achtergrond

In Kenia zijn de scholen dicht, geldt een verplichting om mondkapjes te dragen, geldt de 1,5m social distance regel, handen wassen / handhygiëne, en een verbod om samen te scholen. Daarnaast geldt er een avondklok. De community waartoe de Makonjemare school behoort is extreem arm. Mensen werken als dagloners en wonen in lemen hutjes zonder voorzieningen. Maar er is nu geen werk. Alles ligt stil. Er is geen voedsel. Men durft niet om medische hulp te vragen uit angst om Corona te krijgen en/of om de indruk te wekken dat ze misschien vanwege Corona naar de medische post gaan. Zodoende blijven ook mensen die keihard medische hulp nodig hebben weg bij de medische post in Vitengeni en zijn zij verstoken van hun medicatie, bijvoorbeeld TB of HIV medicatie.


Omdat er te weinig bekendheid is over het Coronavirus in het gebied waar wij werken (binnenland Kenia - in Ganze / Vitengeni) worden mensen angstig en onzeker. In deze gemeenschap is geen electriciteit. Het dichtsbijzijnde gebouw met een beetje electriciteit via de zonnepanelen is onze school.  Maar de school is al maanden gesloten... De keuken is dicht. Er is geen voedsel voor de kinderen die normaal gesproken drie keer per week een warme maaltijd op school krijgen. En tot overmaat van ramp zijn een aantal leraren verstoken van salaris! Zij hebben ook een gezin en moeten ook eten.

Geen wonder dat veelgehoorde protesten zijn we krijgen liever Corona, dan dat we sterven van de honger.

 

Wat wij nu willen gaan doen is natuurlijk onze Makonjemare School helpen:

1) Voedsel verstrekken op school voor de hele community

2) Awareness trainingen geven aan de leraren, leerlingen en hun ouders over Corona. Leraren en ouders krijgen aanwezigheidsgeld, zodat zij even vooruit kunnen.

3) De tuin uitbreiden en omheinen met een hek door een ruime acre (ca. 5000m2) toe te voegen en te beplanten met Moringa. 
4) Medische check-up te laten uitvoeren op school (veel ruimte om dit vorm te geven op veilige afstand).

5) Mondkapjes zelf te produceren en aan school en de community te verstrekken

6) Hand hygiëne faciliteiten bieden / zeep, wasbakken

7) Mededelingenborden op schoolplein plaatsen om het besef van een nieuwe manier van met elkaar omgaan te laten internaliseren.

 

Vooruitlopend op de goedkeuring van Wilde Ganzen, zijn wij gestart met fondsenwerven zodat we DIRECT AAN DE SLAG KUNNEN! Wilde Ganzen heeft toegezegd een snelle procedure te hanteren.

 

    Doe alsjeblieft mee. Iedere euro telt en is meer dan welkom!